Jurnalul șefei mele sau…Undeva, cândva…o femeie…

      Recenzie semnată de Delia STĂNILOIU
 
      Zilele acestea, am intrat în posesia online a romanului în curs de apariţie  „Jurnalul şefei mele” autor Helene Pflitsch, roman pe care l-am citit în  două nopţi şi asta nu pentru că mă zorea cineva, ci pentru că nu m-am putut dezlipi de text.
   O cunoscusem pe Helene într-o reţea literară unde posta capitole din primul roman „Dezrădăcinare sau Un nou început”.
Fusese o revelaţie pentru mine. De multă vreme nu mai citisem o proză care să mă captiveze atît. Apoi am intrat în posesia roamnului pe care l-am devorat pur şi simplu.
Pusesem atunci interesul pentru lectură pe seama întîmplărilor captivante prin  care trecuse eroina, era vorba de soarta unei femei românce plecate la muncă în Germania, impactul pe care-l avusese cu ţara în care lucra, cu oamenii… lucruri noi şi grele pentru ea, la care le făcuse faţă cu eforturi mari, de care nici nu credea că va fi în stare.
   Mesajul romanului era clar. Eroina emblematică de altfel, căci ea se identifica cu toate femeile din lume, avea nevoie de stabilitate; a luptat pentru asta şi a reuşit să şi-o creeze.
   Dar iată că am citit şi al doilea roman şi interesul a rămas la fel de mare, în ciuda faptului că de data aceasta subiectul şi întămplările sunt cît se poate de obijnuite.
   Acţiunea se petrece în România de după revoluţie, într-o organizație sindicală (fapt ce reiese în evidență abia în a doua parte a romanului), unde o delegaţie pleacă în interes de serviciu la Ierusalim. Printre membrii delegaţiei se află şi eroina noastră care nici măcar nume nu are. Şi de ce ar avea? Este o femeie şi atît.
Vizita şi întîmplările sunt descrise magistral de aşa manieră că te face să te simţi în mijlocul evenimentelor şi să vezi aevea locurile pe unde trece ea.
   Dacă în primul roman, femeia avea nevoie de stabilitate în viaţă, aici mesajul este că, orice femeie are visceral nevoie de dragoste.
Eroina noastră în timpul acestei vizite iese dintr-o dragoste unde în loc de doi fusese doar unu, adică ea, cu speranţele ei, şi tocmai intră într-o alta lăsîndu-ne cu ideea că de data aceasta este una adevărată.
   Lectura este plăcută, bine închegată cu fraze scurte dar penetrante. Trecerea de la relatarea realităţii la gîndurile autoarei şi vis se face lin, pe nesimţite, cu o măiestrie care te transpune în miezul povestirii, la un momentdat confundîndu-te cu autoarea. Nu pot să nu remarc o scenă de dragoste descrisă cu un talent evident, care nu putea fi descrisă atît de frumos, decît de o femeie care a trăit-o. Deşi are implicit şi descrieri despre sex, nu este deloc vulgară.
   Pentru mine, romanul a fost o încântare şi abia aştept momentul cînd îl voi ţine în mînă. Am înţeles citindu-l, că autoarea  are un extraordinar talent de a face din lucrurile obijnuite evenimente care te ţin cu sufletul la gură, folositd cuvinte simple.
   Vă recomand cu căldură să-l citiţi şi veţi vedea cîtă dreptate am avut.
 
Delia Staniloiu         Delia STĂNILOIU
    ( poet, membru al Ligii Scriitorilor din România )
 
     Născută la 15 mai 1948  în Pietrosita Dimbovita, de profesie proiectant principal arhitectură, a debutat în poezia românească în antologia Lira în patru puncte cardinale, coordonator Cristina Ştefan, editura Rovimed Publishers, 2010.
   După alte câteva apariții în antologii, Antologie de poezie,coordonator Valentina Becart, edit. Arhip Art Sibiu 2010; Antologie de versuri “Esenţe de primăvară”, coordonator Stancu Nicolae, ed. Panfilius, 2011și Însemne, poezii, coordonator site-ul Cleopatra, edit. Docucenter, 2011, Delia STĂNILOIU își face adevăratul debut literar în volumul de autor AMA RETRO, coordonator site-ul Cleoptara, edit. Docucenter, 2011, confirmând astfel aprecierile anterioare ale criticii literare.
     Activitatea literară nu se opreste aici, poeziile  ei regăsindu-se în pagina multor reviste, Climate, de la Târgovişte, Cetatea lui Bucur, revista Ligii uniunii scriitorilor din Bucureşti, Nomen Arts coordonată de Viorela Codreanu Tiron, Bucureşti, dar și în alte șase antologii.
     În 2012 la  Editura Docucenter, apare cel de-al doilea volum de autor , A…B…RARE în paletă rogvaiv de culoare.
     A prefațat şase volume de poezie, un roman , o antologie.
     Are în lucru un roman autobiografic şi o carte de nuvele cu zece povestiri insolite.
 
 
august 2013
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s